Facebook SpÄrar din plats Àven efter att du har valt bort (sÄ hÀr undviker du det)

Facebook SpÄrar din plats Àven efter att du har valt bort (sÄ hÀr undviker du det) 1

Vid det hĂ€r laget borde det inte överraska det Facebook gör allt för att spĂ„ra sĂ„ mĂ„nga av dina aktiviteter som möjligt – företaget Ă€r ökĂ€nt för sin brist pĂ„ respekt för anvĂ€ndarnas integritet – men det du kanske inte inser Ă€r att Facebook har mĂ„nga sĂ€tt att spĂ„ra dig som kringgĂ„r de sekretessfunktioner som Apple har inbyggt din iOS-enhet.

Den sociala mediagiganten har faktiskt just medgett detta i ett brev till tvÄ amerikanska senatorer och noterat att det kan och spÄra din plats Àven nÀr du har stÀngt av Location Services helt pÄ din iPhone.

För att vara tydlig, Facebook förbi inte magiskt AppleSĂ€kerhets- och integritetsinstĂ€llningar hĂ€r; stĂ€nga av platstjĂ€nster i iOS-instĂ€llningarna gör det omöjligt för Facebook app för att fĂ„ Ă„tkomst till GPS och annan platsteknologi pĂ„ din iPhone, men det finns mĂ„nga andra trick som Facebook kan – och kan – anvĂ€nda för att ta reda pĂ„ var du Ă€r.

Facebook SpÄrar dig

Senatorerna Christopher Coons (D-Del) och Josh Hawley (R-Mo) hade frÄgat Facebook för att förklara hur den lÀr sig platsen för sina anvÀndare och om den fortsÀtter att spÄra informationen Àven efter att anvÀndare har valt bort. I ett svar erhÄllet av The Hill, Facebook medgav direkt att det inte bara spÄrar anvÀndare Àven efter att de specifikt har sagt att de inte vill spÄras utan att det faktiskt tjÀnar pengar pÄ den informationen.

Rob Sherman, bitrÀdande chef för sekretesspolicy vid Facebook, skrev att företaget för sociala medier fortfarande anvÀnder anvÀndarens IP-adress och tittar pÄ deras beteende pÄ plattformen, Àven om de har stÀngt av platstjÀnster helt pÄ sin iPhone.

NÀr platstjÀnster Àr avstÀngda, Facebook kanske fortfarande förstÄr mÀnniskors platser som anvÀnder information som folk delar genom sin verksamhet pÄ Facebook eller via IP-adresser och andra nÀtverksanslutningar som de anvÀnder

Rob Sherman, bitrÀdande chef för sekretesspolicy vid Facebook

Det borde vara uppenbart för nĂ„gon det Facebook vet var du befinner dig nĂ€r du checkar in pĂ„ en specifik plats – eller om en vĂ€n checkar in dig – det kan ocksĂ„ ofta göra din plats helt enkelt genom att titta pĂ„ platsinformationen som finns pĂ„ foton som du laddar upp till tjĂ€nsten – Ă€ven om Facebook sĂ€ger att det tar bort EXIF-uppgifterna innan ett foto lĂ€ggs ut, det finns inget som hindrar den frĂ„n att lĂ€sa den informationen först för sina egna Ă€ndamĂ„l – och du kan vara sĂ€ker pĂ„ att den gör det.

Att spÄra anvÀndare baserat pÄ IP-adress Àr ocksÄ en vanlig taktik som anvÀnds av mÄnga onlinetjÀnster, Àven om det inte Àr nÄgot du normalt borde behöva vara för bekymrad över; det ger sÀllan en mycket exakt plats, men det kan sÀkert lÄta Facebook vet vilken stad du befinner dig för nÀrvarande och den kan anvÀndas för att begrÀnsa din plats till ett specifikt omrÄde som ett köpcentrum, kafé eller skolcampus om du anvÀnder Wi-Fi pÄ dessa platser.

I brevet tilllade Sherman ocksÄ det Facebook "Visar alltid annonser baserade pÄ platsinformation" oavsett om en anvÀndare har valt bort eller inte.

Av nödvÀndighet, nÀstan alla annonser pÄ Facebook Àr riktade baserade pÄ plats, Àven om de vanligaste annonserna Àr inriktade pÄ personer i en viss stad eller nÄgon större region.

Rob Sherman, bitrÀdande chef för sekretesspolicy vid Facebook

De tvÄ senatorerna kastade sig Facebook för att fortsÀtta tjÀna pengar pÄ personlig information som anvÀndare uttryckligen har sagt att de inte vill att företaget ska ha. Senator Coons, som Àr chef för Senatens domstolskommittés tekniska arbetsgrupp, ringde FacebookInsatser "otillrÀckliga och till och med vilseledande."

Facebook hÀvdar att anvÀndare har kontroll över sin egen integritet, men i verkligheten har anvÀndare inte ens möjlighet att stoppa Facebook frÄn att samla in och tjÀna pengar pÄ sin platsinformation.

Senator Christopher Coons (D-Del)

Vad kan du göra med det?

Om du absolut vill förhindra Facebook frÄn att spÄra sÄ mycket av din platsinformation som möjligt, rekommenderar vi starkt att du anvÀnder ett VPN för att maskera din IP-adress. Detta Àr faktiskt det enda sÀttet att förhindra Facebook eller nÄgon annan webbplats frÄn att spÄra din plats baserat pÄ din IP-adress. Ett VPN, eller Virtual Private Network, krypterar inte bara all din trafik, utan passerar den genom en "tunnel" som kommer ut via en IP-adress som inte har nÄgot att göra med din faktiska plats. Du kan vara i New York, men din VPN: s utgÄngspunkt kan vara i Los Angeles, Berlin eller till och med nÄgonstans som Bangladesh, och med mÄnga VPN: n Àndras det varje gÄng du ansluter till det (och i vissa fall kan du till och med Àndra det sjÀlv).

Uppenbarligen Ă€r det nĂ„got du helt enkelt kan undvika att göra sjĂ€lv, men se till att dina vĂ€nner inte ska checka in heller. TyvĂ€rr finns det inga sekretessinstĂ€llningar pĂ„ Facebook det kommer att förhindra Facebook frĂ„n att veta nĂ€r dina vĂ€nner checkar in dig – instĂ€llningarna för "Tidslinje och taggning" förhindrar bara att incheckningar dyker upp pĂ„ din tidslinje innan du har godkĂ€nt dem, men du kan satsa pĂ„ att Facebook vet redan om dem.

Slutligen nÀr du delar foton till Facebook, rekommenderar vi att du delar dem frÄn iOS foton app snarare Àn Facebook app för att se till att dina EXIF-data tas bort innan fotot laddas upp. Det var en tid dÄ Apple tillÀt inte tredjepartsappar tillgÄng till EXIF-data pÄ foton, men det har inte varit fallet i flera Är. Men foton app i iOS 13 tillÄter dig att se till att denna information tas bort innan du delar ett foto.

    Öppna foton appVĂ€lj foton (er) som du vill dela Tryck pĂ„ "Dela" -knappen i det nedre vĂ€nstra hörnet Överst pĂ„ aktiebladet, dĂ€r det stĂ„r "X Items Selected", tryck pĂ„ alternativ -knappen. PĂ„ nĂ€sta skĂ€rm som visas klickar du pĂ„ strömbrytaren bredvid “Plats” för att stĂ€nga av den. Tryck pĂ„ ”Klar.” FortsĂ€tt för att dela fotot som du normalt skulle göra.

Detta fungerar inte bara nÀr du delar foton till Facebook, men ocksÄ andra sociala medietjÀnster som Twitter, eller nÀr du skickar dem ut via iMessage eller e-post. Note att "Plats" -omkopplaren inte Àr klibbig och som standard Àr pÄ, sÄ du mÄste göra det varje gÄng du delar en grupp foton om du vill utesluta platsdata.

0 Shares